Från och med den 1a april 2016 har ensamstående kvinnor rätt till insemination i Sverige.

Då gick direkt min tanke till alla Endometrioskvinnor som har spruckna förhållanden p.g.a sin Endometrios, smärtorna vi har vid samlag, som gett många brutna akter om och om igen, år ut och år in. De män som stannar, de älskar en verkligen. Många Endometriosdrabbade kvinnor ger upp att ens försöka inleda ett förhållande för det gör för ont att ännu en gång bli lämnad för man inte är en atlet i sängen när helst man vill och lusten faller på. Så fungerar det inte för oss med Endometrios, det är våran dröm för oss med men det händer bara inte. 

Riksdagen beslutade tidigare i januari att ensamstående kvinnor har rätt till assisterad befruktning inom svensk sjukvård.

Assisterad befruktning var en möjlighet enbart för gifta par, sambor och registrerade par i Sverige. Tidigare har ensamstående kvinnor behövt åka utomlands, oftast till Danmark, för att skaffa barn på egen hand. Det nya beslutet träder i kraft den 1a april 2016. Dock finns inga Nationella Riktlinjer ännu, dock finns ingen kö i den Svenska sjukvården att ställa sig i för att få assisterad befruktning, dock finns ännu ingen spermabank för ensamstående kvinnor som vill bli inseminerade, dvs, män som godkänt att deras spermier skall gynna ensamstående kvinnor och bl.a då Endometrios-kvinnor. Hur lång tid det kommer ta vet ingen och jag kan tycka det märkligt att det inte är klappat och klart med dessa förberedelser då den NYA LAGEN TRÄDER I KRAFT IDAG 1:a APRIL 2016 (vilket aprilskämt kan man ju tycka) 

Vi med Endometrios kan inte ha så här kul....menar jag (rodnar lätt)

Insemination är en hjälp för par och nu ensamstående kvinnor som inte kan få barn på ”naturlig” väg. Vid insemination läggs spermier in i livmodern via ett litet rör när kvinnan har ägglossning.